Apel la responsabilitate climatică, de Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor

1552

În prima zi de vineri a lunii martie a avut loc în peste 170 de țări, Ziua Mondială de Rugăciune a femeilor, o zi în care femeile de diferite confesiuni se întâlnesc în localitățile lor pentru a se ruga pentru o țară anume, dar și pentru pacea mondială.

În acest an, programul religios a fost organizat de femeile din Republica Suriname, țară situată în partea de nord nord-est a Americii de Sud, care și-au dorit cu această ocazie să atragă atenția asupra riscurilor pe care Planeta le suferă din cauza neglijenței populației. Tocmai de aceea, unul din mesajele transmise cu ocazia Zilei Mondiale de Rugăciune a Femeilor a făcut apel la reciclare și responsabilitate climatică, pentru un viitor mai bun și respect față de Creația lui Dumnezeu. Acest mesaj vine în contextul problemelor cu care se confruntă zona de coastă a Surinamului a cărei importanță se reflectă atât în scopuri rezidențiale, cât și în activitatea economică. Cu toate acestea, această parte a țării este la mai puțin de doi metri deasupra nivelului mării și din cauza schimbărilor climatice și a apelor de mare în creștere se confruntă cu eventuale inundații.

Astăzi, aproximativ 15% din suprafața terenului este un teritoriu protejat. Cea mai mare rezervație naturală este rezervația naturală Surinam Central, care a fost înființată în 1996. Din cauza zonelor muntoase, a râurilor în râuri, a solului Savannah cu formațiuni de rocă, a vegetației remarcabile și a faunei sălbatice, această rezervație naturală a fost plasată pe lista UNESCO a site-urilor de patrimoniu.

Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor se celebrează în prima zi de vineri a lunii martie, începând din 1890. La început, femeile creștine din Canada și Statele Unite se implicau în misiuni de încurajare a rugăciunii în toate colțurile lumii.

În România, Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor este sărbătorită de mai bine de 40 de ani, în peste 200 de localităţi, fiind organizată de asociaţiile de femei ale bisericilor şi de comitetele ecumenice locale ale femeilor. Abia din 1993, după înființarea Forului Ecumenic al Femeilor Creștine din România, a fost oficiată prima slujbă la București. Din 1994, Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor se desfășoară cu regularitate în multe orașe din țară cu participarea femeilor creștine de diferite confesiuni: ortodoxă (Societatea Femeilor Ortodoxe), romano-catolică, greco-catolică ș.a. În fiecare an, oamenii se roagă pentru câte o țară anume, unde femeile sunt marginalizate sau pentru îndreptarea problemelor societății, precum traficul de copii sau de persoane.

 

Foto credit: http://worlddayofprayer.net