În perioada 31 mai – 2 iunie 2019 va avea loc vizita apostolică a Papei Francisc în România.

Suveranul Pontif va efectua mai întâi vizita de stat şi pastorală la Bucureşti, după care va merge la Iaşi, la Sanctuarul Marian de la Şumuleu Ciuc, iar în ultima zi a șederii sale în România se va afla în inima greco-catolicismului din Ardeal, la Blaj. Vizita Papei se înscrie ca o manifestare cu  puternice semnificații spirituale.

„Să mergem împreună!”, motto-ul ales pentru acest eveniment istoric și adresat unei țări majoritar ortodoxe, invită la unirea tuturor sub mantia ocrotitoare a Maicii Domnului, aducând cu sine valențe ecumenice semnificative animate de dorința de unitate în credință, într-un context confesional divizat. Sfântul Părinte însuși a îndemnat adesea la unirea forțelor, la renunțarea la egoism și la acordarea priorităţii binelui comun. Actuala vizită a pontifului şi vizita unui pontif roman într-o ţară majoritar ortodoxă demonstrează, încă o dată, dorinţa de apropiere a Bisericii Catolice de cea Ortodoxă, așa cum afirma și P.S. Florentin Crihălmeanu, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla, într-un interviu acordat RFI: Consider că actuala vizită a pontifului roman și vizita unui pontif roman într-o țară majoritar ortodoxă demonstrează, încă o dată, dorința de apropiere a Bisericii Catolice de Biserica Ortodoxă, în primul rând la nivelul religiei care ne unește, la nivelul religiei creștine.  

Pe 31 mai, Papa va avea o întâlnire privată cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Palatul Patriarhiei. În continuare, înaltul ierarh se va întâlni cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române. Suveranul Pontif va merge şi la Catedrala Naţională, unde se vor prezenta alocuţiuni şi se vor interpreta cântări pascale, după ce se va spune rugăciunea “Tatăl Nostru”.

Pe 1 iunie, Papa Francisc va merge la Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc, va vizita Catedrala „Sfânta Maria Regină” din Iaşi şi va participa la o întâlnire cu tineri şi familii la Palatul Culturii din Iaşi, unde va susţine un discurs.

Pe 2 iunie, Suveranul Pontif va participa la Divina Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi martiri greco-catolici la Câmpia Libertăţii din Blaj şi va avea o întâlnire cu comunitatea romă din localitate.

Vizita Papei Francisc în România are loc la exact 20 de ani după ce Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul Papă care a vizitat România, în 1999, fiind atunci prima călătorie apostolică a unui Papă al Romei într-o ţară majoritar ortodoxă. Într-un fel, vizita Suveranului Pontif a schimbat definitiv relaţiile dintre Biserica Catolică şi cele Ortodoxe, iar dialogul frăţesc dintre cele două culte creştine a intrat într-o nouă epocă istorică.

Vizita Papei Francisc în România, într-o țară încă legată de spiritualitate, este menită să aducă spre Europa un avânt spiritual și, cel puțin, să reconstruiască relațiile răcite dintre comunitățile catolice și ortodoxe din țară. În timp ce dialogul dintre cele două denominațiuni este „pașnic și deschis”, de-a lungul timpul el a devenit „mai rigid și mai puțin fructuos”, afirma într-un interviu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Catolice din București, Francisc Doboș.

Vizita de stat a Sanctităţii Sale se desfăşoară la invitaţia Preşedintelui României, Klaus Iohannis, care a adresat această invitaţie prima dată în luna mai 2015, cu prilejul aniversării a 25 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre România şi Sfântul Scaun, şi a reînnoit-o prin scrisoarea transmisă Sanctităţii Sale în luna martie 2017. Invitaţia Preşedintelui României a fost completată de cea a Conferinţei Episcopilor Catolici din România, precum şi de mesajul personal al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.