Seminar despre adicții, în cadrul Semestrului Ecumenic

1330

La sediul Centrului de Cercetare Ecumenică din Sibiu a avut loc miercuri, 25 aprilie 2018,  un seminar pe tema adicțiilor susținut de Conf. univ. dr. Sebastian Moldovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Evenimentul a făcut parte din seria manifestărilor Semestrului Ecumenic,  aflat în plină desfășurare la Sibiu, la care participă 5 studenți străini din Austria  și Germania. Aceștia au putut afla lucruri noi despre tipurile de adicții, felul în care acestea se manifestă sau modalitățile prin care pot fi tratate.

Oferind informații concrete și la obiect, Conf. Univ. Sebastian Moldovan a menționat factorii care pot declanșa dependențele. Potrivit lui, aceștia pot fi: ereditari, proveniți din traume, probleme  familiale, inadaptare socială, presiunea grupului, etc. Concluzionând faptul că adicțiile deși sunt probleme, reprezintă doar consecința unor alte probleme existente în viețile oamenilor, discuția a continuat cu prezentarea etapelor unei adicții, care variază de la adaptarea fiziologică, la cea neurologică și psihologică, caracteristicile celui dependent fiind de: impulsivitate, compulsivitate, continuarea obiceiurilor, precum și manifestarea efectelor adverse.

Între tipurile de adicții menționate, precum alcoolul, drogurile, pornografia sau anumite comportamente, s-a numărat și dependența de rețelele sociale, cu o cotă surprinzătoare care arată faptul că, de pildă, 18 % din oameni nu pot trăi câteva ore fără Facebook. Desigur, s-a vorbit în final și despre modalitățile prin care dependențele pot fi tratate. Primii pași în recuperare, potrivit Conf. univ. Sebastian Moldovan, fiind: onestitatea cu sine însuși și recunoașterea nevoii de ajutor.

Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări la care cei prezenți au putut obține răspunsuri și clarificări.