Primul colocviu teologic al Institutului „Ex fide lux”

2080

Prima conferinţă teologică internaţională a Institutului germano-român „Ex fide lux” pentru teologie, ştiinţă, cultură şi dialog a avut loc în perioada 11-14 mai 2018. Evenimentul intitulat „Sfinții și cultul sfinților în Răsărit și Apus” a reunit zeci de profesori și teologi din țară și din străinătate, de diferite confesiuni, care au dezbătut tema propusă atât din perspectiva punctelor commune dar și din cea a diferențelor și specificităților confesionale privitoare la subiectul abordat, din perspectiva teologiei și spiritualității ortodoxe, catolice și protestante.

Deschiderea oficială a evenimentului științific a avut loc vineri, 11 mai, la Academia Evanghelică „Transilvania” din Sibiu. Au vorbit pr. prof. Jürgen Henkel, editor co-fondator și coordonator al Bibliotecii Teologice Germano-Române, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Roger Pârvu, coordonator de program la Academia Evanghelică „Transilvania” și pr. prof. Hermann Schoenauer, președinte „Ex fide lux” – Institutul germano-român pentru teologie, ştiință, cultură și dialog. Cuvinte de salut au rostite și de Monseniorul Miguel Maury Buendía, Nunţiul Apostolic în România, și de Episcopul-vicar Daniel Zikeli, reprezentantul Bisericii Evanghelice C.A. din Bucureşti.

Între referatele susținute de invitați s-au numărat teme precum:  „Sfinții – martori ai unității Bisericii” (cardinal dr. Gerhard Ludwig Müller-  Vatican-Roma) sau „Sfinții ca modele de credință – perspectivă evanghelică” (Pr. prof. dr. Peter Gemeinhardt- Universitatea Göttingen).

Cea de-a doua zi a sesiunilor de comunicări s-a desfășurat la Academia Teologică „Mitropolit Antonie Plămădeală” a Mănăstirii Brâncoveanu-Sâmbăta de Sus, din județul Brașov.

Au avut loc comunicări pe teme variate, după cum urmează: Pr. prof. dr. Hermann Pitters (Departamentul de Teologie Protestantă al Universității din ­Sibiu) a prezentat, în cadrul referatului „«Martirologiul» românesc (2007) ca expresie a ecumenicității martirilor din România”, colaborarea reprezentanților cultelor din țara noastră la elaborarea volumului „Martiri pentru Hristos, din România, în perioada regimului comunist”, apărut la Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române în 2007 și retipărit la aceeaşi editură în 2017. Berthold Pelster, reprezentant al fundaţiei papale „Kirche in Not” („Biserici în nevoie”) de la München, a vorbit despre „Martirii prigoanei creştinilor – Sfinţii de astăzi. O privire actuală”. Episcopul-vicar Daniel Zikeli a prezentat referatul intitulat „Sfinţii şi venerarea lor în teologia lui Martin Luther şi în simbolurile de credinţă luterane”. Procesul de canonizare a sfinţilor a fost prezentat comparativ: din perspectiva Bisericii Ortodoxe, cu principii teologice şi proceduri canonice (pr. conf. univ. dr. Irimie Marga – Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu), şi din perspectiva Bisericii Romano-Catolice (pr. prof. dr. Maximilian Pal – Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman). Comunicările ştiinţifice s-au încheiat sâmbătă cu actualizarea pr. prof. dr. Elmar Nass, de la Institutul de Grad Universitar „Wilhelm Löhe (Furth)”, cu titlul „Etică hagiologică – pentru o creştinătate tot mai îmbietoare – o perspectivă catolică şi ecumenică”, informează Ziarul Lumina.

Ultima zi a Colocviului teologic „Sfinţii şi cultul sfinţilor în Răsărit şi Apus” a cuprins mai multe vizite documentare sub titlul „Bisericile şi istoria Transilvaniei”. Participanții au vizitat biserica evanghelică din Sebeş, Alba Iulia, oraşul Marii Uniri de la 1918, Catedrala romano-catolice, prezentată de Arhiepiscopul György Jakubinyi și Catedrala Reîntregirii.

Institutul germano-român „Ex fide lux” pentru teologie, ştiinţă, cultură şi dialog a fost înfiinţat în 2016 la iniţiativa unui grup de teologi români şi germani. La organizarea Colocviului Teologic „Sfinţii şi cultul sfinţilor în Răsărit şi Apus” a mai contribuit Secretariatul de Stat pentru Culte al Guvernului României, Ministerul Bavarez de Stat pentru Familie, Muncă și Afaceri Sociale (München), Asociația „Universitätsverein Furth e. V.” a Institutului de Grad Universitar „Wilhelm Löhe (Furth)” și Compania Hans Müller HMP Medizintechnik GmbH (Nürnberg).

Foto credit: Ziarul Lumina