La Centrul Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin s-a desfășurat în perioada 23-27 aprilie 2018, cea de-a V-a ediție a Simpozionului Internațional de Patristică, organizat de Episcopia Severinului și Strehaiei.
La eveniment au luat parte 18 profesori emeriți din spaţiul românesc şi european, de diferite confesiuni, care timp de 3 zile au încercat prin lucrări și discuții științifice, o revigorare a trăirii creştinismului autentic, în lumina operei didactice a Sfinţilor Părinţi şi Scriitorilor Bisericești.
Este o întâlnire cu totul specială. Mai întâi deoarece vin specialiști cu mulți ani de experiență și multe studii care au astfel posibilitatea să fie oaspeții acestei gazde primitoare care este Episcopia Severinului și Strehaiei, iar pe de altă parte este o ocazie extraordinară pentru noi, care în acest fel putem să aflăm multe dintre roadele acestor cercetări ale atâtor specialiști care vin să aducă în atenție noi puncte de reflecție asupra textelor patristice, a declarat Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox al Ungariei, prezent la eveniment.
Între invitații străini prezenți la simpozion s-au numărat Prof. Univ. Dr. Martin Tamcke, de la Universitatea Götingen din Germania, Prof. univ. dr. Krzysztof Leśniewski, Prof. Univ. Dr. Pablo Argarate de la Universitatea Graz din Austria, Conf. Univ. Dr. Marina Kalovopoulou, Conf. Univ. Dr. Nicolaos Xionis de la Universitatea din Atena, diac. dr. Victor Yudin, Ephrem Aboud Ishac.
Unul dintre punctele importante ale acestui simpozion este faptul că rădăcinile Bisericii sunt încă prezente în viața noastră de zi cu zi. Este important să găsim anumite coordonate echidistante față de contextele în care ne aflăm și acestea să ne creeze noi viziuni. Dar trecutul nu este doar trecut, ci reprezintă o chintesență a vremurilor de astăzi, de aceea trebuie să reflectăm cu toții asupra acestui lucru. Uneori trebuie să ne corectăm și să ne reevaluăm dorințele în concordanță cu ceea ce știm pentru a aduce viață textelor, a spus Prof. Martin Tamcke de la Universitatea Götingen din Germania.
Simpozionul care s-a desfășurat pe mai multe sesiuni pe parcursul celor patru zile devine de la an la an un reper pentru cercetarea teologică reușind să adune la aceeași masă de discuții personalități teologice de diferite confesiuni, din țară și din străinătate, pentru a crea astfel posibilitatea unui dialog critic și constructiv pentru un menținerea creștinism viu, menit să răspundă provocărilor cotidiene.
Foto credit: ziarullumina.ro