„Act Now to End Racism” deviza bisericilor americane împotriva rasismului

1390

Săptămâna Mare dinaintea Paștelui Ortodox constituie în acest an prilej pentru bisericile din Statele Unite ale Americii pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la rarismul vieții americane și pentru a găsi soluții de combatere a acestui fenomen. Mai mult de 50 de biserici de diferite confesiuni din cadrul Consiliului Național al Bisericilor lui Hristos din SUA, alături de alte agenții bisericești și organizații aliate, au participat începând din 3 aprilie 2018  la o întrunire ecumenică pe această temă, la care a luat parte și moderatorul comitetului central din cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), Dr. Agnes Abuom. Evenimentul s-a deschis cu oficierea Liturghiei  Ortodoxe, având în vedere că ne aflăm în Săptămâna Mare a Ortodoxiei, la Catedrala Ortodoxă Greacă „Sfânta Sophia” din Washington DC, care a oferit un cadru glorios evenimentului și a subliniat numeroasa participare confesională.

Pe o durată de 3 zile, participanții au încercat așadar o implicare  profundă a bisericilor în realitățile persistente ale rasismului vieții americane. La eveniment a participat inclusiv Arhiepiscopul Demetrios al Americii.

Rasa și rasismul sunt probleme de lungă durată în Statele Unite și nasc frecvent momente de violență.

Coincis cu comemorarea a 50 de ani de la asasinarea lui Rev Dr. Martin Luther King, Jr., evenimentul de trei zile, intitulat „Act Now to End Racism” promite o analiză aspră, dar plină de speranță a rasismului din Statele Unite ale Americii, inclusiv, cel mai izbitor, al celui din bisericile americane.

Șeful Consiliului Național al Bisericilor lui Hristos din SUA, Episcopul Darin Moore, a cerut rugăciune și acțiune pentru a confrunta ceea ce el a descris ca fiind un rău adânc în țară: America este în mijlocul unei crize a sufletului, a spus el. Cu toate acestea, eu încă mai cred ceea ce Dr. King atât de puternic a declarat în urmă cu 50 de ani: „Că noi, ca oamenii vom ajunge în țara promisă” căința, spunea el, cu referire la conceptul biblic de metanoia, „este ceea ce va îndepărta păcatul rasismului și privilegiul alb”.

Consiliul Mondial al Bisericilor vine să însoțească bisericile americane în ceea ce este o istorie dureroasă și tragică, într-o luptă grea care are însă în perspectivă speranța pentru o țară mai bună, a transmis reprezentantul CMB prezent la eveniment, Agnes Abuom: Continuăm să numim rasismul drept păcat, a spus ea. Ca pelerini, ne pocăim de eșecul nostru, pentru a trăi asemenea chemării de a fi discipoli ai lui Iisus Hristos.

În omilia sa, Arhiepiscopul Demetriu, primat al Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești a Americii, pornind de la faptul că data de 4 aprilie marchează cea de-a 50-a aniversare a asasinării lui Dr. King, lupta pentru egalitate trebuie continuată. Suntem chemați să lucrăm împreună, indiferent de rasă, sex, crez sau culoare, pentru a pune capăt rasismului, deoarece Iisus Hristos îi reprezintă pe toți. Înaltpreasfinția Sa a atras atenția că lupta împortiva rarismului trebuie începută chiar din bisericile creștine, întrucât trei sferturi dintre americani se numesc creștini.

Miercuri, zeci de mii de oameni au participat în Washington la manifestații de comemorare a lui Martin Luther King, Jr., au marșat în tăcere iar apoi s-au adunat pe National Mall pentru a auzi predicatori proeminenți, activiști și animatori care încurajează un nou efort de a recunoaște și combate numeroasele prejudecăți rasiale în ceea ce privește locuința și ocuparea forței de muncă, poliția și încarcerarea, precum și viața și politica bisericilor.

 

Foto credit: https://www.oikoumene.org

More info: http://www.rally2endracism.org/