100 de Cruci, expuse la Sibiu

1614

Sibienii mai pot vizita până pe 3 iunie expoziția „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani” prezentată la Sibiu de Asociația Eleon în parteneriat cu Muzeul Astra.

Expoziţia cuprinde obiecte folosite în practica religioasă (icoane, cruci, pristolnice) şi lucrări de artă contemporană cu tematică explicit sau implicit religioasă și poate fi admirată la Casa Artelor din Sibiu (Piața Mică). Tipologia obiectelor este variată, informează basilica.ro, de la icoană la pictură de şevalet şi sculptură, de la arta populară la arta cultă, însă în toate este prezentă Crucea, ca semn al biruinţei morţii înscris în creaţie, care în calitate de simbol al creștinismului, se adresează publicului, indiferent de confesiune.

Participanţii sunt pictori şi sculptori contemporani. Icoanele pictate pe lemn sunt realizate de doi artişti cu pregătire academică şi o lungă experienţă în pictura bisericească, Vasile Lefter şi Toma Chituc, iar  cele pictate pe sticlă au fost realizate de Nicolae Muntean, meşter popular, deținător al titlului UNESCO de Tezaur Uman Viu.

 

„Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani” este o expoziţie itinerantă care a debutat în oraşul Unirii, Alba Iulia, în 30 noiembrie 2017, fiind apoi a fost vernisată la Iaşi, în 18 ianuarie 2018. Exponatele urează să fie anul acesta prezentate și publicului din Chişinău, Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.

 

Foto credit: Mitropolia Ardealului